Ik heb een bod gedaan van de vraagprijs, ben ik dan de koper?

Ik heb een bod gedaan van de vraagprijs, ben ik dan de koper?

Geschreven door Stefan Stijns RM RT op 26 maart 2020

Een veelvoorkomend misverstand bij onderhandelingen is dat als men de vraagprijs geboden heeft, men in de veronderstelling is, dat men hierdoor ook in onderhandeling is.

Het proces van onderhandeling bij een woning is voor veel mensen geen dagelijkse kost. Daarom kies je voor een makelaar. Hij/zij heeft de nodige expertise en weet exact wat gebruikelijk en toegestaan is in het onderhandelingsproces.

Overeenkomst
Overeenstemming ontstaat door de aanvaarding van een aanbod. Dit gebeurt overwegend mondeling en bij voorkeur wordt dat per e-mail bevestigd. Pas als de overeenstemming wordt vastgelegd in een koopovereenkomst en deze door zowel koper als verkoper is getekend, is de overeenkomst rechtsgeldig.

Het aanbieden van een huis op internet is geen aanbod, maar een 'uitnodiging tot onderhandelen'. Als u de vraagprijs van een woning biedt, dan bent u nog geen koper. U heeft hiermee slechts een bod gedaan waarop de verkoper wel/niet kan reageren.

Onderhandeling
Wanneer bent u in onderhandeling? Veel mensen denken dat ze bij het doen van een bieding direct in onderhandeling zijn. Dat niet het geval. Een onderhandeling is een proces waarbij twee partijen een min of meer actieve rol moeten innemen. Er is pas sprake van een onderhandeling als de verkoper een tegenvoorstel doet op het voorstel van een aspirant koper.

Als een bod wordt afgewezen zonder dat er een nieuw voorstel wordt gedaan, is geen sprake van onderhandeling. Tijdens een onderhandeling kan een andere partij nog steeds een bod uitbrengen. De makelaar dient ook dat bij de verkoper onder de aandacht te brengen. Het staat de verkoper vrij om zolang als geen koopovereenkomst is getekend een onderhandeling af te breken en met een andere partij tot overeenstemming te komen.

Advies
Mijn advies is om een onderhandeling te laten voeren door een daartoe opgeleide NVM makelaar. Hij/zij heeft hier dagelijks mee te maken en kent de klappen van de zweep.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie